Izolarea termica a casei (sau populara „placare cu polistiren” dupa cum o stiu multi). Stim, toti meseriasii ii stiu toate secretele, placheaza la foc automat, dau sfaturi proprietarilor si ii indruma. Doar ca lucrurile nu stau chiar asa.
Ca pionieri pe piata braileana in tot ceea ce inseamna vanzarea de materiale pentru izolatii termice si totodata executie a acestora, vrem sa spunem lucrurilor pe nume. Chiar daca vom supara, multi meseriasi inca nu inteleg pe deplin izolatiile termice. Nu avem pretentia ca suntem atotstiutori. Dar ne bazam pe mai bine de 12 ani de experienta si sute de lucrari executate . Nu vrem sa mai vedem banii dumneavoastra irositi din cauza sfaturilor tehnice gresite si pentru asta am creat seria „TOTUL DESPRE IZOLATII TERMICE”. Este o serie de sfaturi pe care o planuim inca de la lansarea site-ului nostru si speram sa va ajute sa faceti alegerile corecte pentru casa dumneavoastra. Astazi – Ce polistiren folosim?
Sa incepem de la situatia actuala: o mare parte a placarilor cu polistiren la exterior (din estimarile noastre peste 60%) se realizeaza cu un polistiren EPS 50 sau EPS 60 (polistiren recomandat doar pentru interior), strict din cauza pretului mai scazut al materialului. Total gresit tehnic, si total inutil. Aici se irosesc banii dumneavoastra. Sa va explicam de ce.
Polistirenul care isi face treaba la o izolatie termica la exterior este cel putin un polistiren expandat EPS 80, cu placa de grosime 10 cm. Densitatea acestui polistiren face ca ruperea termica sa se faca undeva la circa 7-8 cm din grosimea placii, in exterior. Si asa obtineti confortul termic pentru care v-ati apucat de izolat casa. Pe romaneste, o placare corecta inseamna ca iarna economisiti in jur de 20% la factura de energie termica, fata de varianta cu EPS 50 sau EPS 60.
Orice alta solutie nu va avea acelasi rezultat. Sa luam popularul polistiren expandat de interior EPS 50 sau EPS 60 cu care se placheaza extrem de mult la ora actuala la exterior. Densitatea mai mica a acestuia face ca ruperea termica sa se faca direct in perete (deja factura nu mai scade cat va doriti, confortul termic nu mai este acelasi). Mai mult, aceasta rupere termica, unde se formeaza popularul ‘punct de roua’ (locul unde condenseaza apa la schimbul de temperatura), va fi in perete, ceea ce inseamna ca, in timp, se va forma mucegai. Nu numai ca nu veti economisi cat va doriti, dar veti avea si alte probleme.
In afara de densitatea polistirenului trebuie sa mai fim atenti la grosimea acestuia, care este este la fel de importanta. Zilnic observam meseriasi care placheaza cu un polistiren de 5cm grosime. Acum ca v-am spus, ruperea termica se face undeva la 7-8 cm, o grosime de 5 cm este insuficienta. La 5 cm ruperea termica se va face, bineinteles, in perete. Gresit!
Si acum sa vorbim un pic despre motivul pentru care se placheaza cu un polistiren necorespunzator: costurile. Motivul nu este intemeiat si va explicam de ce. Singura diferenta de costuri la o placare cu un polistiren EPS 50 fata de un polistiren EPS 80 este pretul polistirenului, in timp ce adezivii folositi, plasa si tencuiala avand aceeasi valoare. La un calcul simplu, va putem spune ca raportat la metru patrat, diferenta de pret dintre varianta gresita si cea corecta este de aproximativ 10 lei. Diferenta intre banii care va economiseste in fiecare an o izolatie termica corecta si banii pe care ii veti irosi cu o izolatie termica gresita este una colosala si depaseste cu mult acei 10 lei extra pe mp. O izolatie termica realizata cu polistirenul gresit este inutila si va poate cauza probleme. Beneficii cu siguranta nu.
Cu riscul ca articolul nostru a devenit foarte tehnic, foarte repede, lucrurile trebuiau spuse. Densitatea polistirenului si grosimea placii acestuia fac diferenta intre un termosistem eficient, care va economiseste bani si va oferta confortul termic mult dorit, si termosistemul inutil, care costa un pic mai putin decat cel ‘ca la carte’, dar care nu aduce nici un beneficiu.
Ne place sa construim trainic si sa avem clienti multumiti, asa ca speram ca partea 1 a seriei noastre sa va fie de folos! Si speram ca i-am facut sa se razgandeasca pe toti clientii care ne cer cu ardoare sa executam o placare cu un polistiren EPS 50, ‘ca la vecinul de alaturi’. Cititorul nostru este mult mai informat decat acel vecin, nu-i asa?
Pentru confortul dumneavoastra termic,
Echipa EAST POINT
Lasa un comentariu