Intr-o piata in care majoritatea clientilor aleg meseriasii cu care executa lucrarile pentru casa strict prin criteriul pretului, dezamagirile clientului sunt mari si se pierd criterii importante din vedere: materialele cu care se executa o lucrare, perioada de garantie oferita de constructor si, mai ales, validitatea garantiei care vi se ofera.

Pretul este bineinteles important si este un criteriu eliminatoriu, insa preturi ridicol de mici comparate cu media pietei ascund automat vicii in calitatea executiei.

Discutam des cu beneficiari care cauta sfaturi tehnice la noi sau care chiar cauta o alta echipa care sa repare ceea ce au inceput alti meseriasi. De aceea am decis sa subliniem cateva ‘chei de control’ care va pot sprijini in alegerea meseriasilor:

1. Solicitati mai multe oferte de pret. Numai asa veti sti care este media de pret cea mai apropiata de realitate. O oferta cu mult mai mica fata de pretul mediu va ascunde, de regula, un rabat la calitatea lucrarii executate.

2. Intrebati constructorul despre portofoliul de lucrari. Cati ani de experienta are in domeniu si amploarea lucrarilor executate va pot asigura ca garantia oferita va fi onorata si ca nu aveti de-a face cu asa numitele ‘firme de apartament’, care apar si dispar anual.

3. Intrebati de garantia oferita. Fluturasul gasit in posta care va promite o garantie de 5-10 ani la o lucrare de termoizolatie (placare cu polistiren)/finisaje nu poate fi considerat o oferta pertinenta, gandidu-ne ca prevederile legale incadreaza acest tip de lucrari in jurul unei garantii de 12-18 luni.

Ca si orientare si luand in considerare tipul de lucrari, o perioada de garantie realista pentru o lucrare de termoizolatie/ finisaje este de 1-2 ani de zile, iar una pentru o lucrare de hidroizolatie este de aproximativ 5 ani de zile. Aceste termene orientative nu inseamna ca lucrarea isi va pastra calitatea doar 1 an sau 5 ani de zile, ci inseamna ca acel constructor care va ofera o garantie exagerat de mare nu are de gand sa o respecte de la bun inceput.

Garantia se ofera printr-un certificat de garantie, semnat, stampilat si datat de catre firma care executa lucrarea si mentioneaza exact ziua de la care incepe sa curga garantia oferita, precum si durata acesteia.

4. Inainte sa demarati lucrarile asigurati-va ca ati semnat un contract de prestare servicii cu firma respectiva care stipuleaza clar tipul de lucrari care vor fi executate, durata de executie, pretul estimativ al lucrarii si durata garantiei care va va fi oferita.

Acesti pasi, desi pot parea evidenti pentru unii dintre dumneavoastra, sunt necesari pentru a va asigura ca veti primi lucrarea in conditiile si la calitatea pentru care ati platit.

Da, exista si meseriasi neseriosi, dar ii puteti despista si evita inainte de a va apuca de treaba, depinde numai de dumneavoastra!

Cu drag,

Echipa EAST POINT